matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma ciągu geometrycznego
Jahu:
Znajdź sumę 8−2+
1
2
−
1
8
+...+
1
512
16 wrz 10:23
Jack:
q
n
−1
S
n
= a
1
*
q−1
a
1
= 8
1
q = −
4
// a
n
= a
1
* q
n−1
<−−− stad wez "n" a potem podstaw to do S
n
16 wrz 11:01