Okregi
Powracający:

Okregi o(B,r
1) i o(C,r
2) sa styczne zewnetrznie , a jednoczesnie kazdy z nich jest styczny
wewnetrznie do okregu o(A,r
3)
Oblicz promienie r
1,r
2, r
3 wiedzac ze AB=2 , BC=2,5 i AC=1,5
Mam zauwazyc ze
AB+AC+BC=2r
3 (dlaczego ?
16 wrz 09:27
Pytający:
Dlaczego zachodzi równość AB+AC+BC=2r3 ?
Zauważ, że:
AB+r1=r3
AC+r2=r3
Zatem:
2r3=AB+r1+AC+r2=AB+AC+BC
16 wrz 09:37
Powracający: dziekuje Ci
16 wrz 09:58
Powracający: wiec r3= 3
r1= 3−2= 1
r2= 3−1,5= 1,5
16 wrz 10:07
Pytający:
Tak.
16 wrz 11:09