Okregi -promienie
Powracający:

Srodki trzech okregow parami zewnetrznie stycznych sa wierzcholkami trojkata o bokach
dlugosci a b c
Oblicz promienie tych okregow
r
1+r
2= a
r
2+r
3= b
r
1+r
3= c
2r
1+2r
2+2r
3= 2p −obwod tego trojkata
r
1+r−2+r
3=p −− polowa obwodu
a+r
3=p
r
3= p−a
r
1+b=p
r
1= p−b
c+r
2=p
r
2= p−c
16 wrz 09:09
Pytający:
Twoje założenia są błędne:
a+r
3=p zachodzi jedynie, gdy a=b
r
1+b=p zachodzi jedynie, gdy b=c
c+r
2=p zachodzi jedynie, gdy a=c
r
1+r
2= a
r
2+r
3= b
r
1+r
3= c
Z dwóch pierwszych równań:
| | a+b−r1−r3 | |
r1+2r2+r3= a+b ⇒ r2= |
| |
| | 2 | |
Z dwóch ostatnich równań:
| a+b−r1−r3 | |
| +2r3+r1= b+c ⇒ a+b−r1−r3+4r3+2r1=2b+2c ⇒ r1=b+2c−a−3r3 |
| 2 | |
Z trzeciego równania:
| | −a+b+c | |
(b+2c−a−3r3)+r3= c ⇒ r3= |
| |
| | 2 | |
| | −a+b+c | | a−b+c | |
r1=b+2c−a−3r3=b+2c−a−3* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a+b−r1−r3 | | | | a+b−c | |
r2= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
16 wrz 10:50
kochanus_niepospolitus:
a nie prościej tak:
(1) r
1 + r
2 = a −> r
1 = a − r
2
(2) r
2 + r
3 = b −> r
2 = b − r
3
podstawiamy do (1) i mamy: r
1 = a − b + r
3
(3) r
3 + r
1 = c −> r
3 = c − r
1
podstawiamy dalej do tego co mieliśmy i mamy: r
1 = a − b + c − r
1 −> 2r
1 = a − b + c −> r
1
natomiast podstawiając r
1 = c − r
3 otrzymamy:
| | −a+b+c | |
−a+b+c = 2r3 −> r3 = |
| |
| | 2 | |
r
2 bez problemu wtedy wyliczymy z pierwotnej postaci (1) bądź (2)
16 wrz 12:37
Powracający: Pytajacy
Nie wiem dlaczego bledne
Moje rozwiazanie pokrywa sie z odpowiedzia ze zbioru zadan z ktorego korzystam
Oczywiscie przeanalizuje Twoje i kochanusa rozwiazania .
16 wrz 13:04
Pytający:
Kochanus, ano prościej.

Powracający, coś mnie się pomieszało − tamte założenia są dobre. Wszystko tam masz dobrze
(tylko nie doszedłeś do odpowiedzi z użyciem wyłącznie boków a, b, c).
16 wrz 17:10
Powracający: dziekuje Ci
16 wrz 17:11