przekatne i wielokaty
Powracający: czy istnieje wielokat ktory ma
a) k razy wiecej przekatnych niz bokow
2kn= n(n−3)
2kn= n
2−3n
0= n
2−3n−2kn
0= n(n−3−2k)
n=0 (odpada
n= 2k+3
jesli n∊M to rozwiazanie jest zawsze
| | 7 | | 7 | |
Autor zbioru kaze sprawdzic jak jest odpowiedz gdy k∉N (np k= |
| lub k= |
| ) |
| | 3 | | 2 | |
| | 7 | | 14 | |
n= 2* |
| +3= |
| +3 nie jest calkowita ilosc bokow |
| | 3 | | 3 | |
czyli stad wniosek ze jesli k∉N to w mianowniku musi byc 2 a w liczniku liczba pierwsza
15 wrz 23:06
Powracający:
15 wrz 23:24
Milo: Dlaczego w liczniku musi być liczba pierwsza?
| | 15 | |
Dlaczego nie np. k = |
| ? |
| | 2 | |
15 wrz 23:28
Powracający: fakt i nawet 9 przyjalem jako liczbe pierwsza

To jakbys to zapisal?
15 wrz 23:39
Powracający:
16 wrz 09:34
Pytający:
Obliczyłeś:
n= 2k+3
A stąd wynika:
| | m | |
Jako że n to liczba boków wielokąta, mamy n∊ℕ ⋀ n≥3, a stąd k= |
| dla m∊ℕ∪{0}. |
| | 2 | |
Acz pozostaje jeszcze dość filozoficzne pytanie, czy "trójkąt ma 0 razy więcej przekątnych niż
boków"?
16 wrz 09:46
Powracający: Dziekuje za pomoc
Ja tego nie roztrzygne niestety . Ale dzieki
16 wrz 10:01