Wyznaczyć liczbę permutacji kołowych
BinkowskiArt: Wyznaczyć liczbę permutacji kołowych cyfr 0, 1, 2, . . . , 9, w których 0 i 9
nie leżą naprzeciwko. Ile jest wszystkich permutacji kołowych elementów a1, . . . , an?
Wyszło mi 10!−10, 10! bo możemy je na tyle sposobów ustawić na okręgu, a − 10 bo tyle jest
kombinacji, kiedy 0 i 9 leżą naprzeciwko siebie. Proszę o sprawdzenie.
15 wrz 22:08
kochanus_niepospolitus:
Nie.
To co policzyłeś miałoby miejsce gdyby 'pozycje' na kole byłyby ponumerowane.
Bez uwzględnienia 'pozycji' mamy:
1*8*8!
(1 −−− kładziemy '0', które będzie naszym 'punktem odniesienia')
(8 −−− kładziemy '9' nie na przeciwko '0', czyli na jednym z 8 miejsc)
(8! −−− na tyle sposobów rozmieszczamy pozostałe cyfry)
15 wrz 22:19
Blee:
A wszystkich permutacji bedzie 9!
15 wrz 22:26
BinkowskiArt: A druga część zadania? Tzn ile jest wszystkich permutacji kołowych elementów a1,...,an?
W sumie tutaj nie ma zasady że 0 ma nie być na przeciwko 9, więc czyżby tutaj było n! ?
Czy też zakładamy sobie 1 miejsce z góry, i od niego robimy (n−1)! ? Tzn odpowiedzią będzie n!
, czy 1*(n−1)!?
15 wrz 22:27
Blee:
A po drugie i tak zle policzyles ... jak juz kolejnosc bylaby istotna to winno byc 10! −
10*8! (roznych ustawien pozostalych cyfr nie wziales pod uwage)
15 wrz 22:28
BinkowskiArt: sorry pisałem w tym czasie, ok czyli 1*(n−1) ?
15 wrz 22:28
Blee:
(n−1)! Gdy kolejnosc nie jest brana pod uwage (czyli siadanie przy okraglym stole bez
numeracji krzesel)
n! Gdy kolejnosc ma znaczenie (czyli sniadanie po jednej stronie prostokatnego stolu)
15 wrz 22:32
Blee: Nie sniadanie tylko siadanie
15 wrz 22:32
BinkowskiArt: do śniadania też trzeba usiąść
15 wrz 22:34
BinkowskiArt: Właśnie sobie to rozpisałem graficznie na małej ilości miejsc, zgadza się, dla 4 osób wychodzi
3!, dla 3 os wychodzi 2!. Fajneee
15 wrz 22:35
Blee:
Mozesz sobie tez to w ten sposob wyobrazic.
Ustawiasz po kole patrzac na kolejnosc usadowienia (krzesla sa ponumerowane) ... 10liczb w ten
sposob umiescisz na 10! sposobow.
Ale uklad taki ze 0 ma po lewej 1 ktora po lewej ma 2 ktrora ma po lewej 3 itd. policzylesz 10
razy (po raz na kazda inna pozycje usadowienia liczby 0 przy tym stole)
Teraz zauwaz jakie miales wynik w zadaniu gdy rozpatrywales kolejnosc: 10! − 10*8!
Teraz po prostu podzielmy przez 10.
| 10! − 10*8! | |
| = 9! − 8! = (8+1)*8! − 8! = 8*8! |
| 10 | |
Czyli dokladnie tyle samo co mi (pod nickiem kochanus) wyszlo.
Ale mysle ze 'metoda na punkt odniesienia' jest latwiejsza do zrozumienia i zaakceptowania.
15 wrz 22:46