Kąty w trojkacie
Powracający:

Oblicz katy trojkata rownoramiennego ABC i AC=BC w ktorym dwusieczna AD tworzy z bokiem BC kąt
60
o
∡ADB= 60
o
∡ADC= 180
o−60
o= 120
o
W trojkacie ADB
3α+60
o= 180
o
3α= 120
o
α= 40
o
W trojkacie ADC
120
o+α+γ= 180
o
120
o+40
o+γ= 180
o
γ= 20
o
katy to 80
o,80
o 20
o
15 wrz 20:52
'Leszek: Wszystko jest OK !
15 wrz 20:57
Powracający: dziekuje Leszek
Leszek w odpowiedzi do zadania mam dwa rozwiazania
40,40,100
Chyba przyjeli ze kąt ADC moze miec miare 60o
15 wrz 21:01
'Leszek: Tak , czyli te dwa rozwiazania trzeba przedstawic !
15 wrz 21:03
Powracający: OK.
15 wrz 21:04