Pytanie
Kaamil: Mam pytanie co do zapisu
Kiedy w przykładzie jest √x−1 i podnoszę obustronnie do kwadratu to muszę pisać |x−1|? I
jeśli zdejmuje || to jak to zapisać, że nie ma potrzeby dwóch opcji?
15 wrz 20:21
Powracający: (√x−1)2= x−1 dla x−1≥0
15 wrz 20:23
Kaamil: Czyli muszę zapisać x−1≥0 jako warunek, żeby mi uznano?
15 wrz 20:25
Powracający: Wiesz zeby podniesc do kwadratu obustronnie musisz miec pewnosc ze masz obie strony nieujemnie
Musisz zapewnic zeby lewa strona i prawa strona byla nieujemna
15 wrz 20:27
Powracający: Najlepiej napisz ten przyklad
Nie wiemy czy to jest nierownosc czy rownanie . Przy nierownosi musisz koniecznie to zapewnic
Przy rownaniu niekoniecznie bo mozesz rozwiazywac metoda analizy starozytnycych i na koncu
sprawdzic czy nie masz pierwiastkow obcych .
15 wrz 20:31
jc: Jeśli a=√b, to a2=b.
15 wrz 21:00