Kąt zewnetrzny trojkata
Powracający:

Udowodnij ze kąt zewnętrzny trojkata jest wiekszy od obu kątow wewnetrzych ktore nie sa do
niego przylegle
Mamy udowodnic ze ∡δ>∡α+∡γ
15 wrz 19:18
Adamm: α+γ=δ
15 wrz 19:22
'Leszek: to co napisałeś : δ > α + β nie jest prawdą , zachodzi : δ = α + β
15 wrz 19:24
Powracający: β= 180o−(α+γ)
β= 180o−δ
Adamm dalej nie mam tezy zadania
15 wrz 19:26
'Leszek: Sorry ,błędy w oznaczeniach kątów ,powinno być : δ = α + γ
15 wrz 19:26
Powracający:
Napisalem δ>α+γ
15 wrz 19:27
'Leszek: i to jest błąd ! ! !
15 wrz 19:31
Milo: Suma miar kątów w Δ wynosi 180o
α + β + γ = 180o
Z drugiej strony β i δ to kąty przyległe, więc
β + δ = 1800
Odejmując stronami dostajemy
α + γ − δ = 0
δ = α + γ
15 wrz 19:33
Adamm: sprawdź jeszcze raz czy dobrze przepisałeś zadanie
15 wrz 19:33
Milo: 180
o, nie 180
0*
15 wrz 19:34
Powracający: Tak dobrze przepisalem zadanie .
Milo jasne ze tak
15 wrz 19:37
Powracający: Chyba juz wiem gdzie jest moj blad w rozumowaniu
Kat δ jest wiekszy od kąta α i od kata γ a nie od sumy tych kątow .
Moze znajde gdzies dowod tego
15 wrz 19:51
Adamm: δ=α+γ>α, δ>γ
bo przecież kąty są dodatnie
15 wrz 20:00
Powracający: tak dzieki .
Znalazlem dowod
15 wrz 20:09