Czy dobrze to zrobiłem??
AByPyK: . Rozwiąż równanie
4 sin2 x + 8 sin2 x cos x = 2 cos x +1
Nie wiem czy zrobiłem to poprawnie, jakby ktoś mądrzejszy powiedział,
czy i gdzie zrobiłem błędy, byłbym wdzięczny.
4 sin2(2 cos x +1) − (2 cos +1)=0
(2 cos x +1)(4 sin2 − 1)=0
cos x=−12 ∨ sin2 =14
x=240 ∨ x=30 ∨ x=210
15 wrz 18:51
'Leszek: cos x = −1/2 lub sin2x =1/4
cos x= −1/2 ⇒x = π −π/3 + 2kπ lub x = π +π/3 + 2kπ
sin2x =1/4 ⇔sin x = 1/2 lub sin x = −1/2
sin x =1/2 ⇒ x = π/6 +2kπ lub x = 5π/6 +2kπ
sin x = −1/2⇒x= −π/6 +2kπ lub x= −5π/6 + 2kπ
15 wrz 18:58
Powracający: x= ±(−π/3)+2kπ
x= π/4+2kπ
| | π | | 3π | |
lub x= π− |
| +2kπ= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
dokoncz
15 wrz 19:00
AByPyK: Dziękuję
15 wrz 19:01
Mila:
Po pierwsze opuściłeś argument x przy sinus i przy cosinus.
4 sin
2 x + 8 sin
2 x cos x = 2 cos x +1⇔
4sin
2x*(1+2cosx)−(2cosx+1)=0
(1+2cosx)*(4sin
2x−1)=0⇔
(1+2cosx)*=0 lub (4sin
2x−1)=0
| | 1 | | 1 | |
cosx=− |
| lub sin2x= |
| ⇔ |
| | 2 | | 4 | |
| | π | | π | | 1 | | 1 | |
[x= |
| +π+2kπ lub x=− |
| +π+2kπ] lub sinx= |
| lub sinx=− |
| ] |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 4 | | 2π | |
x= |
| π+2kπ lub x= |
| +2kπ] lub |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | 5π | | 7π | | 11π | |
[(x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ ) lub (x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ)] |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
15 wrz 19:06
AByPyK: Dziękuję Mila
15 wrz 19:08