Wl figur
Powracający:

dane sa 4 proste rownolegle
Ile otrzymamy rownoleglobokow przecinajac te proste 3 prostymi rownoleglymi ?
mam w odpowiedzi 18 ale czy jest jakis wzor na to zeby to obliczyc ?
15 wrz 18:30
Blee:
2*3 + 1*3 + 2*2 + 1*2 + 1*2 + 1*1 = 18
15 wrz 18:34
Blee:
Musisz zobaczyc ile jest rownolgelobokow takich ze lewy gorny wierzcholek bedzie w danym
punkcie. (Np w lewym gornym przecieciu ... takich rownoleglobokow bedzie 2*3)
15 wrz 18:35
Mila:
Aby utworzyć równoległobok musimy wybrać 2 proste poziome i 2 proste pionowe:
15 wrz 18:37
Adamm: m z n prostymi równoległymi
ile jest równoległoboków?
1x1 − (m−1)*(n−1)
1x2 − (m−1)*(n−2)
1x3 − (m−1)*(n−3)
...
1x(n−1) − (m−1)
2x1 − (m−2)(n−1)
2x2 − (m−2)(n−2)
itd.
| | n(n−1) | |
n−1+n−2+n−3+...+1= |
| |
| | 2 | |
| | n(n−1) | | mn(n−1)(m−1) | |
sumując mamy [(m−1)+(m−2)+...+1]* |
| = |
| równoległoboków |
| | 2 | | 4 | |
15 wrz 18:41
Powracający: dziekuje za odpowiedzi
Pisalem nastepne zadanie . Ucze sie geometrii ze zbioru zadan .
15 wrz 18:42