Rozwiąż równanie:
rozia: rozwiąż równanie:
e)3x3+x2+x=2
f)x6+x4−17x2+15=0
15 wrz 14:55
Adamm: f) x6−x2+x4−x2+15−15x2=0
x2(x2−1)(x2+1)+x2(x2−1)−15(x2−1)=0
x2=1 lub x4+2x2−15=0
Δ=64
x2=1 lub x2=−1±4
x2=1 lub x2=−5 lub x2=3
x=1 lub x=−1 lub x=3 lub x=−3
15 wrz 15:02
Adamm: pomyłka w ostatniej linijce
x=1 lub x=−1 lub x=√3 lub x=−√3
15 wrz 15:03
rozia: skąd x2=1 lub x4+2x2−15=0
15 wrz 15:12
Adamm: 3x3+x2+x−2=0
sprawdzamy że x=2/3 jest rozwiązaniem
3x3+x2+x−2=(3x−2)(x2+x+1)
x2+x+1>0
x=2/3 to jedyne rozwiązanie
15 wrz 15:13
Adamm: podziel obie strony przez x2−1
15 wrz 15:15
rozia: dziękuję bardzo
15 wrz 15:18