10 pytan 1 odpowiedz 1 pytanie wycofane szansa na poprawna
marcin2349: Na egzaminie masz wylosować jedno z dziesięciu pytań przygotowanych przez egzaminatora.
Umiesz rozwiązać dokładnie jedno tych dziesięciu zadań. Przed egzaminem okazało
się, że egzaminator zgubił jedno zadanie. Czy wskutek tego wypadku twoje szanse wzrosły,
czy zmalały?
15 wrz 14:23
yht:
![rysunek](rys/133650.png)
mam 10 pytań: 1 znane, 9 nieznanych
legenda:
zz − zgubił znane
zn − zgubił nieznane
z − zdałem
nz − nie zdałem
P(z) − prawdopodobieństwo że zdałem pod warunkiem zgubienia jednego pytania
| 1 | | 0 | | 9 | | 1 | | 9 | | 1 | |
P(z) = |
| * |
| + |
| * |
| = 0 + |
| = |
| |
| 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 90 | | 10 | |
okazuje się że zgubienie jednego pytania w ogóle nie wpływa na zwiększenie ani zmniejszenie
szans zdania egzaminu
15 wrz 14:39