funkcji f(x) = 2^2 obrano trzy punkty o odciętych x_1 x_2 x_3
kajtero: Na wykresie funkcji f(x) = 2
2 obrano trzy punkty o odciętych x
1 x
2 x
3 takich że x
2 − x
1
=x
3 − x
2 = 1. Pole trójkąta o wierzchołkach w tych punktach jest równe
√2. Wyznacz
współrzędne tych wierzchołków.
Tutaj zdjęcie podpowiedzi z książki:
https://i.imgur.com/Ir4gMZO.jpg
Nie rozumiem tego przejścia. Nie potrafię samemu tego policzyć.
15 wrz 13:00
kajtero: potęgi 't' dodaje sie do siebie?
15 wrz 13:34
Adamm: 2x?
15 wrz 13:44
kajtero: Tak Adamm źle napisałem powinno być
Na wykresie funkcji f(x) = 2x obrano trzy punkty ...
16 wrz 12:53
Jerzy:
Od pola największego trapezu odejmujesz pola dwóch mniejszych trapezów.
16 wrz 12:57
kajtero: To wiem, ale nie wiem jak po kolei te potęgi dodawać/odejmowąć'dzielić że taki wynik wychodzi
16 wrz 13:07
Jerzy:
Pierwszy iloczyn to : 2
t + 2
t+1
| | 2t+1 | |
pozostałe rozbij na ułamki i np: |
| = 2t+1−1 = 2t |
| | 2 | |
16 wrz 13:20
kochanus_niepospolitus:
| | (2x1 + 2x3)*2 | |
P1 = |
| = 2x1 + 2x1+2 = 2x1(1 + 4) = 5*2x1 |
| | 2 | |
| | (2x1 + 2x2)*1 | | 3 | |
P2 = |
| = 2−1*2x1(1+2) = |
| 2x1 |
| | 2 | | 2 | |
| | (2x2 + 2x3)*1 | |
P2 = |
| = 2−12x1(2 + 4) = 32x1 |
| | 2 | |
| | 2x1 | |
PΔ = P1 − (P2+P3) = |
| = 2x1−1 |
| | 2 | |
16 wrz 13:24
Jerzy:
kochanus .... gość ma problem z potęgami
16 wrz 13:25
kajtero: kochanusniepospolitus dziekuje za pomoc!
16 wrz 14:32