ile zbiorów można utworzyć
Kalafiorro: Ile zbiorów złożonych z 3 liczb można utworzyć spośród liczb 1, 2, 3, . . . , 20, jeśli zbiór
nie może zawierać dwu kolejnych liczb?
| | | |
Wg mnie | * 20 * 17 * 14 , czy dobrze myślę? |
| | |
15 wrz 13:00
Kalafiorro: @up, proszę was chodzi tylko o sprawdzenie
15 wrz 13:25
yht:
moim zdaniem to jest bez sensu, bo jeśli wybierzesz do zbioru liczbę 1, to możliwości wyboru
drugiej liczby nie będzie 17 tylko 18..
15 wrz 13:30
Kalafiorro: | | | | | | | |
Racja, hmm zacząłem to dzielić jako | * 18 * 15 * 12 + | * 2 * 18 * 15 + | |
| | | | |
* 1 * 1 * 16 . Ale coś mi tu nie świta dalej
15 wrz 13:39
yht:
Ja bym podszedł do tego troszkę inaczej:
| | | |
Wszystkich sposobów wyboru 3 liczb z 20 jest Ω = | (kolejność wyboru liczb do zbioru nie |
| | |
ma znaczenia)
Następnie policzyłbym przypadki które nie mogą być spełnione tzn. AA−−−−−A−−−− lub −−−AAA−−−−−−
gdzie przez AA rozumiem wybrane dwie kolejne liczby a przez AAA trzy kolejne liczby
w ramach przypadku AA rozważyć trzeba dwa przypadki AA−−−−−−−−A−−−−−− oraz −−−AA−−−−A−−−−−− tzn
AA może być na początku lub na końcu, albo w środku
1) AA na początku
AA−−−−−−−−A−−−−−−
Liczba sposobów = 1 * 17 = 17
AA wybieram na 1 sposób (1,2) pozostałe A nie może być trójką więc zostaje 17 sposobów
2) AA na końcu
−−−−−A−−−−−−−−−−−AA
Liczba sposobów = 1 * 17 = 17
AA wybieram na 1 sposób (19,20) pozostałe A nie może być osiemnastką więc zostaje 17 sposobów
3) AA w środku
−−−−A−−−−AA−−−−−−−
Liczba sposobów = 17 * 16 = 272
AA wybieram na 17 sposobów (2,3), (3,4), (4,5), (5,6), ... , (18,19)
pozostałe A na 16 sposobów (nie może bezpośrednio sąsiadować z AA po lewej ani po prawej)
4) −−−AAA−−−−−−− czyli wybór 3 kolejnych liczb
Liczba sposobów = 18
(1,2,3), (2,3,4), (3,4,5), (4,5,6), ... , (18,19,20)
Dodaję wszystkie możliwości z punktów 1) 2) 3) 4)
17 + 17 + 272 + 18 = 324
| | | |
Szukana ilość możliwości to | − 324 |
| | |
czyli (o ile się nie pomyliłem)
816
15 wrz 13:58
Kalafiorro: Seems logic, no faktycznie tak to wygląda całkiem prosto. Dziękuję.
15 wrz 14:01
Pytający:
Z zasady włączania i wyłączania:
| |
// wybieramy 1 podwójne miejsce (2 miejsca obok siebie) |
| |
| |
// wybieramy 1 miejsce z pozostałych 18 (20 − 2 miejsca wybrane wyżej) |
| |
| |
// wybieramy 1 potrójne miejsce (3 miejsca obok siebie) |
| |
15 wrz 20:39
Mila:
YHT, wyszło mi 818. Liczyłam innym sposobem.
15 wrz 20:42