parametr
Agata: wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla.ktorych townanie x2 −(2m −1)x−3*(4m−1−2m−2)
=0 ma dwa rozwiazania rzeczywiste roznych znakow
Jak to zrobic?
15 wrz 06:27
Janek191:
1) Δ > 0
2) x1*x2 < 0
15 wrz 06:38
Janek191:
Δ = (2
m − 1)
2 − 4*1*( − 3*4
m−1 + 3*2
m −2) = ...
Wzory Viete'a
| | c | |
x1*x2 = |
| = − 3*4m−1 + 3*2m −2 |
| | a | |
15 wrz 06:41
Janek191:
4m−1 = 2 2m − 2
15 wrz 06:42
Agata: 2
2(m−1) =2
2m−
2
2
2m−
2=2
2m−
2
2m−2=2m−2
15 wrz 06:47
Janek191: Zatem
| | 1 | | 1 | |
x1*x2 = − 3*22m −2 + 3*2m −2 = − 3* |
| *22m + 3* |
| *2m < 0 dla m >1 |
| | 4 | | 4 | |
15 wrz 07:05
Janek191:
Poprawka : x1*x2 < 0 dla m > 0
15 wrz 07:06
Janek191:
Teraz oblicz Δ .
15 wrz 07:07