Granica ciągu
amm: W prostokąt wpisano k
n okręgów o jednakowych promieniach. Niech a i b oznaczają długości
| a | |
boków prostokąta, a |
| promień wpisanych okręgów. Znaleźć granicę stosunku Skn/S przy |
| 2n | |
n→
∞, jeżeli Sk
n oznacza pole k
n wpisanych okręgów, a S pole danego prostokąta
jakaś pomoc?
15 wrz 00:46
Tadeusz:
Czy to jest dokładnie przepisana treść zadania? ... czy też troszkę własnymi słowy
15 wrz 12:21
amm: dokładnie przepisane
15 wrz 13:08
15 wrz 13:09
Pytający:
Pola okręgów... ciekawe zadanie.
Zatem w prostokącie o bokach a i b mamy wpisanych:
| a | | b | | ab | | bn2 | |
kn= |
| * |
| = |
| = |
| okręgów. |
| 2r | | 2r | | | | a | |
S
kn − niech jednak oznacza pole tych wpisanych kół, nie okręgów
Zatem:
15 wrz 20:59
kochanus_niepospolitus:

Zadanie to można było o wiele łatwiej rozwiązać
Wystarczy zauważyć, że bez różnicy jak mały promień okręgu będzie, to i tak będziemy mieli
stałą wartość
Po | | πr2 | | π | |
| = |
| = |
| <−−− taką część jeden okrąg zajmuje w kwadracie o boku |
P□ | | 4r2 | | 4 | |
'2r'
| Skn | | π | | | | π | |
limn−>∞ |
| = |
| * |
| = |
| |
| S | | 4 | | | | 4 | |
15 wrz 21:54