algebra
początkujący: W przestrzeni afinicznej A(R3) dana jest prosta
L:(x−1)/1 =y/2=(z−1)/1 i płaszczyzna H=af((2,3,2),(3,5,3),(2,4,2))
zbadaj wzajemne położenie prostej L i płaszczyzny H.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu . Nie mam pojęcia o co w tym chodzi .
14 wrz 23:44
jc: Myślę, że płaszczyzna wyznaczona jest przez punkty (2,3,2), (3,5,3), (2,4,2).
Czy prosta x−1=z−1=y/2 jest równoległa do naszej płaszczyzny, może nawet leży na niej,
czy też przecina ją w jednym punkcie?
Prosta ma kierunek (1,2,1). Płaszczyzna jest rozpięta wektorami
(3,5,3)−(2,3,2) = (1,2,1) oraz (3,5,3)−(2,4,2)=(1,1,1).
Widzimy, że prosta ma kierunek pierwszego wektora, a więc jest równoległa
do płaszczyzny.
Sprawdź jeszcze, czy czasem nie leży na rozważanej płaszczyźnie.
14 wrz 23:55