Udowodnij, że jedyną liczbą pierwszą p, taką że liczba p2 + 2 też jest pierwsza,
AByPyK: Udowodnij, że jedyną liczbą pierwszą p, taką że liczba p2+ 2 też jest
pierwsza, jest p = 3.
14 wrz 21:36
karty do gry : Jeżeli p jest liczbą pierwsza różną od 3 to p2 ≡ 1 mod 3. Stąd p2 + 2 ≡ 0 mod 3, więc jest
podzielne przez 3.
14 wrz 21:39
AByPyK: Nie wiem jak się za to zabrarć, Jesli ktoś moglby mi podpowiedziec bylbym wdzieczny.
14 wrz 21:41
Adamm: przetłumaczę to co napisał karty do gry na polski
jeśli p jest liczbą pierwszą różną od 3, to jej kwadrat daje resztę 1 z dzielenia przez 3
dlaczego?
jeśli jest postaci 3k+1 to (3k+1)2=9k2+6k+1 <− daje resztę 1
a jeśli postaci 3k+2 to (3k+2)2=9k+12k+4 <− daje resztę 1
dlatego p2+2 jest podzielne przez 3
14 wrz 21:45
AByPyK: Szczerze nie zrozumialem, Jeśli mozna tak prościej prosić...
14 wrz 21:48
AByPyK: Nie zaktualizowalem strony, dziekuje
14 wrz 21:49
Mila:
1)
p=2
p2+2==4+2=6− liczba złożona
2) p=3
p2+2=9+2=11 − liczba pierwsza
3) szukamy liczb pierwszych p większych od 3, p>3
p2+2=p2−1+3
(p2−1)+3=(p−1)*(p+1)+3
(p−1)*p*(p+1) iloczyn trzech kolejnych licz naturalnych, ponieważ p nie dzieli się przez 3 jako
liczba pierwsza to:
(p−1) lub (p+1) podzielna przez 3
[ np. takie trójki z liczbą pierwszą w środku: 10,11,12, albo 12,13,14]
Zatem suma :
(p−1)*(p+1)+3 jest podzielna przez 3 ⇔wynik jest liczbą złożoną.⇔
jedyną szukaną liczbą pierwszą jest p=3.
14 wrz 22:04