Granica ciągu
amm: Granica ciągu
jak wykonać coś takiego?
14 wrz 21:36
karty do gry : Przybliż n! wzorem Stirlinga.
14 wrz 21:40
Adamm: wzór Stirlinga to chyba zbyt duże działa na taki przykład
| | nn | | nn | |
1/un= |
| > |
| =n→∞ |
| | n*(n−1)*...*2*1 | | nn−1 | |
zatem 1/u
n→
∞ więc u
n→0
14 wrz 21:56
14 wrz 21:57
amm: @Adamm , mógłbyś wytłumaczyć tą nierówność? skąd się to bierze, że un jest akurat
w tym przedziale?
14 wrz 22:02
Adamm: tam powinno być ≤ z prawej
n!≤nn−1
bo n!=1*2*...*n
2≤n, 3≤n, ..., n≤n więc
n!≤nn−1
bo jeśli 0<a<b oraz 0<c<d to ac<bd
ale to tak trochę nieformalnie, dla wyprowadzenia
na sprawdzianie lepiej jest taką nierówność udowodnić indukcyjnie
14 wrz 22:06
Adamm: dla n=1
1≤1
dla n=k zakładamy
k!≤kk−1
dla n=k+1 mamy
(k+1)k=kk+k*kk−1+...≥2k*kk−1≥(k+1)k!=(k+1)!
14 wrz 22:17
amm: Hmmm, staram sobie to jakoś ułożyć w głowie
14 wrz 22:24
amm: aaaaaa
czyli po prostu pozostawiłeś mianownik taki sam i oszacowałeś ciąg, który będzie większy lub
równy
od podanego w poleceniu, udowadniając za pomocą indukcji, że jest on rzeczywiście większy lub
równy
14 wrz 22:45
amm: Dzięki za pomoc Adamm!
14 wrz 22:46
Adamm: tak, dokładnie
14 wrz 22:48
14 wrz 22:56