w trapezie acd o podstawach ab i cd. Przekątne c i bd przecinaja sie w punkcie s
Ania: w trapezie acd o podstawach ab i cd. Przekątne c i bd przecinaja sie w punkcie s w ten sposób
że AS : AC = 3: 4. Wyznacz cd wiedząc, że ab =12
14 wrz 20:47
Eta:
Rysuję
14 wrz 20:51
Powracający: poczekam rowniez
14 wrz 20:51
kochanus_niepospolitus:

Δ
ABS jest podobny do Δ
CDS
| | |AB| | | 3 | |
czyli: |
| = |
| −> |CD| =  |
| | |CD| | | 1 | |
14 wrz 20:52
kochanus_niepospolitus:
podobieństwo trójkątów wynika z zależności (KKK) (takie same kąty)
14 wrz 20:53
Ania: kochanus
niepospolitus: odp według podr = 4 + na jakiej zasadzie udowodniłej to musza być 3
dane takie same lub w skali
14 wrz 20:54
Ania: których kątów?
14 wrz 20:55
Eta:

Z treści zadania |AS|=3x, |SC|=x , x>0 i a=12
| | 3x | |
z podobieństwa trójkatów ABS i CBS z cechy (kkk) w skali k= |
| =3 |
| | x | |
14 wrz 20:55
kochanus_niepospolitus:

Kąt γ wynika z tw. o kątach przy przecięciu się dwóch prostych
Kąty α i β wynikają z tw. o kątach przy dwóch prosty || przeciętych jedną prostą
14 wrz 20:56
Ania:

tak wyglada moj rysunek
14 wrz 20:57
kochanus_niepospolitus:
to drugie to tw. o kątach naprzemianległe
to pierwsze to tw. o kątach wierzchołkowych
14 wrz 20:58
Eta: No to ja "spadam" ( za dużo tu chętnych .... powielających rozwiązania

"kochanusku" ...... nie na darmo wpisałam hasło :
rysuję !
Szkoda czasu .........
14 wrz 20:59
kochanus_niepospolitus:
ale ja nie widziałem hasła
14 wrz 20:59
kochanus_niepospolitus:
nie no ... zostań ... ja zaraz uciekam bo kobita kończy pracę za 15 min, a nie chcę by marzła
14 wrz 21:00
14 wrz 21:00
Ania: acha xd okej dziekuje obu za pomoc
14 wrz 21:09