Ciągi arytmetyczne i geometryczne
Paweł: Ciągi geometryczne i arytmetyczne.
a) Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny wynosi 15. Jeśli pierwszą i drugą liczbę
zwiększymy o 1, a trzecią − o 4, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
b) Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli do pierwszej z nich dodamy 8, a drugą i trzecią
zostawimy bez zmian, to otrzymany ciąg będzie geometryczny. Wyznacz te liczby, jeśli suma
wyrazów ciągu geometrycznego wynosi 26.
14 wrz 20:37
Paweł: Generalnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać, oprócz wypisania:
a + a + r + a + 2r = 15
a +1 + a + r + 1 + a + 2r + 4 = ?
14 wrz 20:39
bezendu:
a+b+c=15
(a+1)+(b+1)+(c−4)=13
2b=a+c
b2=a+c
Podstaw i działaj
14 wrz 20:42
Eta: 1/ a,b,c −−− tworzą ciag arytm.
to 2b=a+c i a+c+b=15 ⇒ 3b=15 ⇒ b=5
to a+c=10 ⇒ c=10−a
zatem a+1, 6, 14−a −−− tworzą ciąg geom⇒
(a+1)(14−a)=36 ⇒ ... a=11 lub a=2 to c= −1 v c=8
=========================
Odp: ..................
14 wrz 20:48
bezendu:
b=15−a−c
2(15−a−c)=a+c
15−2a−2c=a+c
3a+3c=−15/3
a+c=−5
a=−5−c
(b+1)2=(a+1)*(c−4)
(15−a−c+1)2=(−5−c+1)*(c−4)
(−a−c+16)2=(−4−c)(c−4)
(−(−5−c)+15)2=−4(c+4)(c−4)
(5+c+15)=−4(c2−16)
c+20=−4c2+64
−4c2−c+44=0 /(−1)
4c2+c−44=0
14 wrz 20:49
bezendu:
Ety sposób szybszy.
14 wrz 20:49
Eta:
14 wrz 20:56
Paweł: Dzięki wam bardzo, przeanalizuje to co napisaliście i mam nadzieję że zrozumiem.
14 wrz 21:02
bezendu:
Nie wiem, czy ja gdzieś się nie pomyliłem w obliczeniach.
14 wrz 21:09
Eta:
Trzecia c zwiększona o 4 ⇒ c+4
14 wrz 21:12
bezendu: −o uznałem, że nie chciało się napisać i to oznacza, że zmniejszono.
14 wrz 21:28
Paweł: Jeszcze pytanko: b2=a+c
Skąd to się bierze? Szukałem po internecie i w podręczniku i dla ciągów arytmetycznych
znalazłem: 2b = a + c, a dla geometrycznych b2=a*c .
14 wrz 21:52
bezendu:
Literówka b2=ac
14 wrz 21:58
Paweł: Ok, dzięki wszystko jasne. Dziękuje wam bardzo. Że też są tacy dobrzy ludzie jak wy.
14 wrz 22:02