Zbadaj ciągłość funkcji w punkcie
K: Zbadaj ciągłość funkcji w punkcie x
0
f(x)=
| 3x3+7x2+5x+1 | |
| , jeśli x≠−1 |
| x+1 | |
0, jeśli x=−1
x
0=−1
Z hornera
| (x+1)(x2+4x+1) | |
| =x2+4x+1 |
| x+1 | |
I co dalej
14 wrz 20:27
kochanus_niepospolitus:
limx−>−1 f(x) = limx−>−1 x2+4x+1 = 1 − 4 + 1 = −2 ≠ f(−1)
funkcja nie jest ciągła w Df∊R
14 wrz 20:29
Adamm: kochanus
przecież on to źle podzielił...
14 wrz 20:31
kochanus_niepospolitus:
szczerze mówiąc, to nie sprawdzałem czy dobrze podzielił ... zobaczyłem tylko że licznik zeruje
się dla x=−1, więc można podzielić i będziemy mieli konkretną wartość funkcji (więc nie
liczymy granic jednostronnych).
14 wrz 20:33
kochanus_niepospolitus:
heh ... ale głupi błąd zrobił
K... jak poprawnie podzielisz to zrób jak zrobiłem (ale z prawidłowym wielomianem) i wyjdzie
Ci, że funkcja jest ciągła
14 wrz 20:35
K: No troche schemacik wypadł z głowy przez wakacje
| (x+1)(3x2+4x+1) | |
| =3−4+1=0 git |
| x+1 | |
14 wrz 20:46