Parametr
Agata: Jak to ugryźć?

Wyznacz te wartosc parametru m (me R), dla których liczby: 4 * (2
m +1), 10*2
m −2, 9(2
m +1)
są kolejnymi pocztkowymi wyrazami ciągu niieskończonego geometrycznego (a
n).
Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
14 wrz 20:23
'Leszek: Skorzystaj z zaleznosci : a22 = a1*a3
Oraz | q | < 1
14 wrz 20:27
kochanus_niepospolitus:
(10*2m−2)2 = 36(2m+1)2
rozwiązujesz to równanie
14 wrz 20:27
kochanus_niepospolitus:
Leszek ... ale |q|<1 nie musi zachodzić ... nie musimy obliczyć sumy tegoż nieskończonego
ciągu.
14 wrz 20:28
'Leszek: Zgadzam sie , zasugerowalem sie ze trzeba obliczyc sume szeregu zbieznego , sorry !
14 wrz 20:30
Agata: delta mi wyszła 24, reszta zle mi wychodzi ....
14 wrz 21:26
piotr: m=1
14 wrz 21:40
Agata: moze ktos to rozpisać?
14 wrz 21:47
piotr: t=2m
4 t2 − 7 t − 2 = 0, t>0
Δ=81
⇒t=2
14 wrz 21:47
Zbyszek:
(10*2m − 2)2 = 62(2m + 1)2
10*2m − 2 = −6(2m + 1) lub 10*2m − 2 = 6(2m + 1)
16*2m = −4 sprzeczność lub 4*2m = 8 stąd 2m = 2, zatem m = ?
15 wrz 14:23