Wyznacz współczynnik Cr z dwóch równań
Asia: Wyznaczyć współczynnik Cr z dwóch równań. Oto one:
Ic=w * Co * Uf + 2cos(π/6) * w * Cp (√3 *Uf)
Ic= w * Cr * Uf
Przenoszę i przenoszę ale nie potrafię pozbyć się pierwiastka oraz 2cos z równania...
14 wrz 19:46
Asia: Na początku robiłam to tak:
w*Cr*Uf = w*Co*Uf + 2cos *w * Cp (
√3*Uf) /: w no i dalej myślałam, żeby pozbyć się
pierwiastka i 2 cos
ale jak to nie wiem

próbowałam dzielić ale on się nie redukuje
14 wrz 19:48
'Leszek: cos π/6 = √3/2
Cr = Co + 3*Cp
14 wrz 19:56
Asia: Leszku serdecznie dziękuję, taki jest wynik w odpowiedziach

Zapomniałam o tej zależności. Zaraz rozpiszę to sobie jeszcze raz na kartce i zobaczę czy
dobrze rozumiem.
14 wrz 19:58
Asia: Ok mam tak: Jestem już po skróceniu w oraz Uf przez obustronne dzielenie.
Zostaje w sytuacji gdy:
Cr=Co+2*√3/2 * Cp * √3
Dalej wrzucam 2 do licznika i zauważam, że skraca się z mianownikiem.
Cr=Co +√3 * Cp * √3
Zauważam, że mam dwa takie same pierwiastki więc zostaję z wynikiem podanym przez Leszka czyli
Cr=Co+3*Cp
Czy moja dedukcja jest dobra? Czy tak powinnam to dobrze rozpisać?
14 wrz 20:09
'Leszek: Tak, dobrze to zrobilas , gratuluje !
14 wrz 20:11
Asia: Jeszcze raz dziękuję Ci Leszku za pomoc
14 wrz 20:11