Twierdzenie talesa - Proste a i b przecinają ramiona kąta o wierzchołku L
Przemek34: Proste a i b przecinają ramiona kąta o wierzchołku l tak ze na jednym ramieniu powstaly odcinki
LO i OK, a na drugim LA i AS. Punkty A i O leżą bliżej punktu L niż punkty S i K. Sprawdz czy
proste a i b są równoległe, korzystając z podanych informacji :
a)|LO| : |LK|=2:3 , |LA|=4 , |AS|=6
b) |LO|=2 , |OK| = 3 , |OA|=6 , |KS|=15
c)|LO| : |LK|=1:8 , |OA|=2 , |KS|=16
d)|LO|= 1 i 1/4 , |OK|=2 i 1/2 , |LA|=|OK|−0,3 , |LS| = |LA| + 2,2
odpowiedzi do zadań = b), c) − tak, a) d) − nie
Proszę o obliczenia potrzebuję pilnie na jutro !
14 wrz 19:16
kochanus_niepospolitus:
a chociaż rysunek zrobiłeś
14 wrz 19:33
kochanus_niepospolitus:

z tw. Talesa:
a)
b)
c)
d)
jeżeli te proporcje są zachowane to dla danego podpunktu proste a i b są równoległe, w
przeciwnym razie nie są
14 wrz 19:37
Przemek34: Nie mam rysunku bo jest to obecnie dla mnie ciemna magia nie było mnie w szkole od początku
roku jutro wracam a mam to obowiązkowo mieć zrobione, dopiero jutro na dodatkowych lekcjach
się tego nauczę dlatego proszę o pomoc.
14 wrz 19:43