Pomocy rownoleglobok
Powracający:

W ronolegloboku dany jest kat ostry αi odleglosci m i p punktu przeciecia przekatnych S od
nierownych bokow
Wyznacz pole i dlugosci przekatnych
14 wrz 18:32
Powracający: Ktos pomoze ?
14 wrz 18:53
Powracający:
14 wrz 19:51
Adamm: dlaczego te m jest tak narysowane
nie powinno być kąta prostego?
14 wrz 19:59
Powracający: Tak powinien byc kat prosty dlatego ze to jest odleglosc
14 wrz 20:01
kochanus_niepospolitus:
| | m | | m | | m | |
sinβ = |
| = |
| = |
| sinα |
| | d | | | | p | |
| ⎧ | (γ+δ) = 180 − (α+β) | |
| ⎩ | p/sinγ = m/sinδ |
|
stąd masz sinγ, który później używasz do wyliczenie 'e'
a = p*(tgα + tgγ)
P = a*h = a*(2p)
14 wrz 20:03
14 wrz 20:04
Adamm: kochanus, przekombinowane
14 wrz 20:04
14 wrz 20:05
Powracający:

Poprawilem rysunek
14 wrz 20:07
Powracający: dzieki zaraz to obczaje
14 wrz 20:12
Adamm: no i przekątne
AE=h*ctgα=2p*ctgα
AC=√(a+2p*ctgα)2+(2p)2
no i druga
DB=√(a−2p*ctgα)2+(2p)2
14 wrz 20:12
Mila:

1) h
a=2p
h
b=2m
| | 2p | |
ha=b*sinα⇔2p=b*sinα⇔b= |
| |
| | sinα | |
3)
a*2p=b*2m
a*p=b*m
4)Z tw. cosinusów
|DB|
2=a
2+b
2−2*a*bcosα
podstaw i oblicz |DB|
|AC|
2=a
2+b
2−2*a*bcos(180−α)
|AC|
2=a
2+b
2+2*a*b cosα
podstaw i oblicz.
14 wrz 20:13
Powracający: Dzieki Mila dokoncze
14 wrz 20:18
Eta:
P=ab*sinα=..................
z tw. cosinusów
e
2=a
2+b
2−2abcosα=..............
f
2=a
2+b
2+2ab*cosα=.........
14 wrz 20:21
kochanus_niepospolitus:
chwila chwila ... to α dotyczy kąt ostry przy wierzchołku

Rysunek sugerował, że chodzi o kąt poniżej przekątnej
14 wrz 20:22
Eta:
Poprawiam chochlika
14 wrz 20:22
kochanus_niepospolitus:
ehhh ... tak się kuźwa napociłem (a obliczenia byłyby tragiczne), a tu mi Powracający źle kąt
zaznaczył na samym początku
14 wrz 20:22
Powracający: Eta Tobie rowniez dziekuje
Bedzie troche liczenia
14 wrz 20:23
Powracający: Kochanus niepospolitus
W rownolegloboku dany jest kat ostry α i td
Prosze nie denerwuj sie
14 wrz 20:27