sinusy
damian_błaszczak: Dany jest trójkąt równoboczny ABC.
Niech E i F to środki odpowiednio boków CA, AB. Niech bedzie dany punkt P należący do okregu
opisanego na tym trójkacie tak że CP jest prostoapadłe do EF.
Oblicz sin2(∡EFP)+sin2(∡EPF)
14 wrz 18:28
Powracający:

W trojkacie rownobocznym wysokoc jest jednoczesnie srodkowa i dwusieczna kata
Widzisz gdzie musi lezec P zeby CP ⊥EF bylo?
14 wrz 18:51
kochanus_niepospolitus:
Powracający ... fajnie tylko F leży na AB, a nie BC
14 wrz 18:59
kochanus_niepospolitus:
więc rysunek będzie tak wyglądał
14 wrz 18:59
kochanus_niepospolitus:

α = 30
o
2α = 60
o
| | x | | √3 | |
tg60o = |
| −> y = |
| x |
| | y | | 3 | |
| | 28√3 | |
PF = √1/3 + 9x = |
| x |
| | 3 | |
z tw. cosinusów:
EP
2 = PF
2 + EF
2 − 2|EF|*|PF|*cos(∡EFP) −> stąd cos(∡EFP)
analogicznie cos(∡EPF) wyliczasz
sin
2(∡EFP) + sin
2(∡EPF) = 2 − (cos
2(∡EFP) + cos
2(∡EPF))
14 wrz 19:31
Powracający: No tak. Zle przeczytalem . Przepraszam .
14 wrz 19:45
Powracający: Pomozesz w moim?
14 wrz 19:47
kot: Jak jest tu odpowiedź chętnie sie z tym sprawdzę
14 wrz 20:14
kochanus_niepospolitus:
Ja pokazałem kolejne kroki jak wyliczyć tą wartość ... pozostaje wyznaczyć tylko wartości
tychże cosinusów (szczerze mówiąc nie chce mi się tego robić)
14 wrz 20:18
kochanus_niepospolitus:
Najistotniejsze było zauważenie, że BP zawiera w sobie punkt E (co jest konsekwencją tego, że
mamy tutaj trójkąt równoboczny)
14 wrz 20:20
damian_błaszczak: wyszło mi 1/7 dobrze?
16 wrz 14:03