Prosze o pomoc w wytlumaczeniu
dawid: −x
2[(log
236)x−log
26][(log
28)x+log
2 64]=0
prosze o pomoc
14 wrz 18:12
Adamm: a*b=0 ⇔ a=0 ∨ b=0
x=0 lub 2xlog26=log26 lub xlog28=2log28
x=0 lub x=1/2 lub x=2
14 wrz 18:15
kochanus_niepospolitus:
Adamm ... w ostatnim równaniu: xlog28 = −2los28
14 wrz 18:16
Adamm: tak
x=0 lub x=1/2 lub x=−2
14 wrz 18:18
dawid: A dalibyście rade tak prościej to wytlumaczyc , co trzeba krok po kroku zrobic?
14 wrz 18:20
kochanus_niepospolitus:
Adamm skorzystał z własności logarytmów (które oczywiście doskonale znasz):
logabc = c*logab
oraz z wiedzy o rozwiązywaniu równań:
a*(b−c)*(d+e) = 0 ⇔ a = 0 ∨ (b−c) = 0 ∨ (d+e) = 0
14 wrz 18:25