Liczby zespolone
Bartek: Liczba zespolona z=1−i spełnia warunek:
a) NIE z2=0 bo:
i2 = −1 wiec z2 = 12−(−1) = 1+1 = 2
b) TAK |z|2=2 bo:
|z| = √12 (−1)2, więc |z|2 = (√2)2 = 2
c) TAK z4=−4 bo? Tutaj nie liczyło się tego za pomocą miary kątów?
Poproszę o sprawdzenie podpunktu a) i b) czy dobrze rozumiem, a jeżeli źle to o poprawienie i
wytłumaczenie.
Również poproszę o wytłumaczenie podpunktu c)
14 wrz 17:37
kochanus_niepospolitus:
b)
|z| = √12 + (−1)2
a)
z2 = (1−i)2 = 1 −2i −1 = −2i
c)
z4 = (z2)2 = (−2i)2 = −4*(−1) = 4
14 wrz 17:42
Adamm: w c) masz pomyłkę
z4=(−2i)2=−4
14 wrz 17:44
Bartek: aa, że w a) nie zauważyłem wzoru

tak coś mi nie pasował wynik. Okej, a) jest rozwiązane i jest teraz dobrze.
W b) zjadłem plusika, reszta się zgadza więc też wychodzi że jest dobrze.
Adamm, nie bardzo rozumiem gdzie pomyłka bo wynik zamieściłem taki sam?
Ale dzięki za rozpisanie bo nie zauważyłem że mogę to obliczyć w tak prosty sposób.
14 wrz 17:52
Adamm: pisałem do kochanusa
14 wrz 17:53
kochanus_niepospolitus:
to było do mnie, że mam pomyłkę
14 wrz 17:54
Bartek: oki oki, dziękuje Wam bardzo!
14 wrz 17:55