miara kąta nachylenia wykresu funkcji
imięlubnick: Mam funkcję o wzorze −√3/3x + 4 − b
a = tgα ⇒ tgα= −√3/3 ⇒ tgα = tg(−30o)
Teraz pytanie: tg(−30o) to na przykład 150o, ale może też być to 330o. Skąd mam wiedzieć,
który kąt jest poprawny?
14 wrz 17:24
kochanus_niepospolitus:

zauważ, że oba nachylenia dają Ci to samo:
150o ,
330o
14 wrz 17:33
kochanus_niepospolitus:
natomiast o ile dobrze pamiętam, to przy nachyleniu prostej zakłada się, że α ∊<0o;180o)
14 wrz 17:34
imięlubnick: Czyli prawidłową odpowiedzią będą dwa rozwiązania? 150 i 330?
14 wrz 17:35
imięlubnick: A, w takim razie dziękuję.
14 wrz 17:36