Szeregi
Incr0: Witam, mam problem z zadaniem i nie wiem jak się do niego zabrać. Przeglądałem notatki ale
nigdzie nie mogę znaleźć podobnego przykładu.
Dla jakich wartości "a" szereg ∑ (4a
2 + 6a + 1)
n jest zbieżny? Oblicz jego wartość dla a =
Proszę o wyjaśnienie, pozdrawiam
14 wrz 16:58
kochanus_niepospolitus:
Szereg: ∑ bn będzie zbieżny ⇔ |b| < 1
stąd masz:
|4a2 + 6a+1| < 1 <−−− rozwiązujesz
Pamiętasz może ciągi geometryczne w liceum?
miałeś tam:
a1 , a1*q, a1*q2, ....
suma tego ciągu (czyli nic innego jak a1*∑qn−1) będzie istniała (czyli szereg będzie
zbieżny) tylko wtedy, gdy |q| < 1
14 wrz 17:04
Incr0: Wielkie dzięki, z tym równaniem bez problemu sobie poradzę.
Rozumiem, że wynik, który mi wyjdzie będzie przedziałem tego "a", w którym jest zbieżność.
14 wrz 17:06
kochanus_niepospolitus:
dokładnie tak
14 wrz 17:08
kochanus_niepospolitus:
ten szereg to nic innego jak suma nieskończonego ciągu geometrycznego gdzie
a1 = q = (4a2+6a+1)
14 wrz 17:09
Incr0: Tak już w ramach sprawdzenia, wychodzi tutaj przedział (−32 ; 0)?
I czy n=0 pod znakiem ∑ wpływa na wynik?
14 wrz 18:03
kochanus_niepospolitus:
oczywiście, że wpływa:
∑n=0 bn = 1 + ∑n=1 bn ... ponieważ:b0 = 1 (dla dowolnego b∊R)
14 wrz 18:10
kochanus_niepospolitus:
tzn. wpływa na samą wartość sumy (szeregu), ale nie wpływa na to czy dany szereg jest zbieżny
czy też nie.
14 wrz 18:10
kochanus_niepospolitus:
źle wyliczony przedział
14 wrz 18:11
kochanus_niepospolitus:
niech a = −0.75
| | 9 | | 9 | |
4a2 + 6a + 1 = 4* |
| − 2 |
| + 1 > 1  |
| | 16 | | 16 | |
14 wrz 18:13
Incr0: Ok, rozumiem.
Jeśli chodzi o dalszą część zadania: Oblicz jego wartość dla a = −14.
Podstawiam za a podaną wartość ale dalej zostaje mi "n".
14 wrz 18:14
kochanus_niepospolitus:
| | 9 | | 9 | | 9 | |
tfu ... 4* |
| − 8* |
| + 1 = − 4* |
| + 1 < −1 |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
14 wrz 18:14
Incr0: aaa po prostu, ok dzięki
14 wrz 18:15
kochanus_niepospolitus:
ponownie wylicz prawidłowy przedział, kiedy ten szereg jest zbieżny
14 wrz 18:17
Incr0: −1<4a2 +6a+1<1
rozłożyłem na:
4a2+6a+2>0 oraz 4a2+6a<0
a= −1 a=−32
a= −12 a = 0
Wnioskowałem, że skoro mniejszy zbiór zawiera się w większym to większy jest odpowiedzią.
14 wrz 18:28
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
z (I) wychodzi a∊(−
∞,−1) u (−0.5, +
∞)
z (II) wychodzi a∊(−3/2 , 0)
więc część wspólna to

Jaki błąd popełniłeś

NIE ZROBIŁEŚ SZKICU PARABOL
14 wrz 18:53
Incr0: czyli wyjdzie na ten mniejszy (−1; −0,5)
14 wrz 19:07
kochanus_niepospolitus:

NIIIIEEE.
Jaka jest CZĘŚĆ wspólna tych rozwiązań
zauważ, że pierwsza parabola ma być
>0 a druga
<0
14 wrz 19:14
Incr0: (−3/2;−1) u (−0,5;0)
14 wrz 19:20
kochanus_niepospolitus:
tak
14 wrz 19:32
Incr0: Dzięki, już mi się wszystko pomieszało z nerwów ale teraz już wiem o co chodzi.
14 wrz 19:57