Prosze o pomoc ;d
bl4ze: Proszę o pomoc

Po wakacjach kompletnie nie wiem jak ugryźć takie równania ;v
a) (x−1)(x−2)(x−3)=0
b) (x−3)(x+3)(x
2+1)=0
c)3x
2(5x+1)(−x−1)=0
d)(x
2−7x+6)(x
2+7x+6)=0
e)x
3−7x
2−3x+21=0
f)(x−2)
2(x
2+3x−4)=(x−1)2(x
2+3x−4)
Dziękuję za wszelką pomoc, chciałbym , żeby ktoś wytłumaczył Mi na tych przykładach jak takie
coś liczyć
14 wrz 16:48
kochanus_niepospolitus:
a) jeżeli któryś z tych nawiasów = 0 to całe wyrażenie =0
b) analogicznie
c) analogicznie
d) analogicznie (liczysz Δ dla każdego z wyrażeń w nawias)
e) zauważ, że x3 − 7x2 − 3x + 21 = x2(x−7) −3(x−7) = (x2−3)(x−7) i analogicznie
f) a*b = c*b ⇔ b = 0 ∨ a = c −−− i liczysz
14 wrz 16:51