Granice
K: Oblicz granice
| | 3x+5 | |
lim |
| Co ja mam z tym zrobić żeby się skróciło (x−1) |
| | (x+5)(x−1) | |
14 wrz 16:28
kochanus_niepospolitus:
nic ... nie ma powodu skracać
| | 11 | | 11 | |
limx−>1− f(x) = [ |
| = |
| ] = −∞ |
| | 6*(0−) | | 0− | |
14 wrz 16:53
K: | | 11 | |
Czyli zero zawsze będzie ujemne? W sensie gdyby było limx−>1+ f(x)= |
| = −∞ |
| | 6*(0+) | |
Czy może rysujesz lewą stronę funkcji?
14 wrz 16:57
kochanus_niepospolitus:
istotny jest znak przy tym 0
| | a | |
lim |
| = − ∞ (gdy a> 0) |
| | 0− | |
| | a | |
lim |
| = + ∞ (gdy a< 0) |
| | 0− | |
| | a | |
lim |
| = + ∞ (gdy a> 0) |
| | 0+ | |
| | a | |
lim |
| = − ∞ (gdy a< 0) |
| | 0+ | |
14 wrz 16:59
kochanus_niepospolitus:
możesz sobie to tłumaczyć (intuicyjnie) w ten sposób:
dla x−>1− wyrażenie (x−1) = (0.999999999...9999 − 1) = −0.0000000..0000001 czyli wartość
'nieskończenie' bliska 0, ale UJEMNA
i teraz gdy jakąś stałą liczbę (dodatnią) dzielisz przez nieskończenie bliską zeru liczbę
(ujemną) to otrzymasz nieskończenie wielką liczbę (ujemną).
14 wrz 17:00
K: | | 4x+7 | | 4x+7 | | −5 | |
Czyli jak mam limx−>3− |
| ⇒ |
| ⇒ |
| ⇒ |
| | −x2−x+6 | | (x−2)(x+3) | | −5*0− | |
W odpowiedziach mam +
∞
14 wrz 17:03
K: limx−>−3− poprawka
14 wrz 17:03
kochanus_niepospolitus:
4x+7 = 4*3+7 = 12+7 = 19

(x−2) = 3−2 = 1
14 wrz 17:05
kochanus_niepospolitus:
oki ... dla x−> −3
− będzie dobrze
tylko tam o limesach nie zapominaj
14 wrz 17:06
kochanus_niepospolitus:
niee ... jest ŹLE

źle rozłożone:
−x
2−x+6 =
−(x−2)(x+3)
14 wrz 17:08
K: | | −5 | |
czyli odpowiedź w książce się nie zgadza czy po prostu jak jest |
| to po prostu |
| | −5*0− | |
14 wrz 17:08
K: Ahaaaaa, dobrze już widzę. Dzięki za pomoc
14 wrz 17:09