matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
amm:
Granica ciągu
1
3n
u
n
=
*cosn
3
−
2n
6n+1
jak radzić sobie z czymś takim?
Z góry dziękuję za pomoc
14 wrz 16:18
Jack:
Policz obie "osobno"
cos(n
3
)
lim
= 0
2n
n−>
∞
3n
3
1
lim
=
=
6n+1
6
2
n−>
∞
1
1
zatem wynik to: 0 −
= −
2
2
14 wrz 16:25
amm:
−1
cos(n
3
)
1
≤
≤
2n
2n
2n
skraje ciągi zbiegają do 0 wiec środkowy też, stąd
cos(n
3
)
lim
=0
2n
n→
∞
w ten sposób rozwiązuje się ciągi trygonometryczne? pierwszy raz mam z czymś takim co czynienia
14 wrz 16:45
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick