Wektory bazy kanonicznej
Bartek: Dzień dobry,
otóż mam do rozwiązania takie zadanie:
Wektory bazy kanonicznej e1=(1,0,0), e2=(0,1,0), e3=(0,0,1) spełniają warunek:
a) (e1,e2)=0 i e1*e2=0
b) (e1,e3)=0 i e1*e3=e2
c) (e2,e2)=0 i e2*e2=0
(Wskazać poprawną odpowiedź)
Może ktoś mnie nakierować jak je rozwiązać?
Pozdrawiam
14 wrz 15:05
Adamm: co prawda nie wiem co to znaczy (e1, e2) itd., ale
na pewno odpowiedź to a)
bo
e1•e2=0
e1•e3=0
e2•e2=1
14 wrz 15:29
mat: co to jest (e1,e2) a co to e1*e2?
14 wrz 15:29
mat: chyba, że ( , ) to dla nich byl iloczyn sklalarny, a * np iloczyn wektorowy
14 wrz 15:30
mat: to wtedy b)
14 wrz 15:30
Bartek: Właśnie w tym problem, że do końca nie wiem jak to interpretować. Na 99.9% poprawną odpowiedzią
jest tutaj b)
Też się zastanawiam nad tym iloczynem wektorowym.
14 wrz 15:35
mat: pisze sie raczej e1 x e3 = e2, natomiast iloczyn skalarny <e1,e3>=0
14 wrz 15:41
Bartek: Dostałem nareszcie zdjęcie tego zadania i już mam poprawny zapis.
Zapisane jest: (e1 x e3) = 0 i e1 x e3 = e2
Więc liczę iloczyn wektorowy, z tego mi wychodzi że e1 x e3 = (0,−1,0) i wtedy wiem że to
równa się e2?
Dodatkowo sprawdzam czy iloczyn skalarny wynosi zero, bo tak jest w warunku? (e1 x e3) = 0
Dobrze rozumiem?
14 wrz 15:55
mat: czyli b) tez nie

bo e
2=(0,1,0) a nie (0,−1,0)
14 wrz 15:58
Bartek: wtedy żadna opcja jest nieprawidłowa :<
więc, jest opcja że chodzi o coś innego w tym zadaniu. Może macie jeszcze jakieś pomysły?
14 wrz 16:03