Szereg Taylora
flavio: Rozwinąć w szereg Taylora.
f(x)=7x3+4x2−3x+8
Równanie wymyślone, a pytanie z wejściówki i trudności obliczeniowej nie wymaga (zwykły
kalkulator).
Na jakieś 5 min, nie ma podanego żadnego x0, miejsc zerowych chyba też nie trzeba wyznaczać bo
równanie 3 rzedu
(trochę trudne−a nie o to chodzi)
Ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać?
14 wrz 12:32
mat: tak naprawde to juz jest szereg Taylora

(chyba, że jest podany inny punkt x
0 wg którego
należy rozwinąć)
14 wrz 12:37
flavio: da się to zapisać do tego wzoru poniżej?
f(x)=f(x0)+f'(x0)(x−x0)+f''(x0)(x−x0)2/2!...=0
14 wrz 23:51
jc: zamiast x0 wezmę dla wygody literę a.
f=7[(x−a) + a]3 + 4[(x−a)+a]2 − 3[(x−a)+a] + 8
= (8 − 3a + 4a2 + 7 a3) + (−3+8a+3*7*a2) (x−a) + (4+7*3*a)(x−a)2 + 7 (x−a)3
15 wrz 00:01