Pochodne powtórzenie
Krzaku: Dane są równania ruchu punktu:
x= acos ωt
y= asin ωt
z= bt
Wyznaczyć prędkość oraz przyspiesznie.
Czy to będzie :
x'=−a sint ωt
y'=a cost ωt
z'=t
Dziękuje i pozdrawiam.
14 wrz 11:17
Adamm: nie
vx=x'=−aω*sin(ωt)
vy=y'=aω*cos(ωt)
vz=z'=b
ax=(vx)'=−aω2*cos(ωt)
ay=(vy)'=−aω2*sin(ωt)
az=(vz)'=0
14 wrz 11:20
Krzaku: czyli co tutaj jest stałą ? t ? Dziękuje Adamm że znowu mi pomagasz
14 wrz 11:24
Adamm: t jest zmienną
14 wrz 11:28
Krzaku: czyli ω to stała ?
14 wrz 11:29
Adamm: a, b, ω to stałe
14 wrz 11:31
Krzaku: a czemu za a jest ω ? daje się ją jakby przed nawias pochodnej a potem mnoży ?
14 wrz 11:43
Krzaku: czy to chodzi o wzór na dodawanie pochodnych ?
14 wrz 11:50
Krzaku: znaczy sie na mnożenie
14 wrz 11:51
Krzaku: Adamm czy jesteś w stanie mi rozpisać krok po kroku co się robi? Będe bardzo wdzięczny. wiadomo
że cos = −sin a sin= cos .
14 wrz 11:59
Krzaku: wystarczy jedna pochodna
14 wrz 11:59
Krzaku: czy to jest tak : ω(−a sin t)= −aω sin ωt ?
14 wrz 12:01
Jerzy:
To są pochodne funkcji złożonych: f[g(x)]
f[g(x)]' = f'(x)*g'(x)
x = acos(wt) , tutaj masz: f = cos , g = wt ( a to stała, więc wyciagtasz ją przed pochodną )
14 wrz 12:05
Krzaku: Dziękuje Ci Jerzy
14 wrz 12:23
Krzaku: czyli jak mam kolejny przykład:
x=√3t+2πcosωt
y=5t+sinωt
z=ct2
to:
Vx=(x)'=√3 − 2ωπsinωt
Vy=(y)'= 5+ cos ωt
Vz=(z)'=2ct
Dalej źle ?
14 wrz 12:59
Jerzy:
Źle.
Ile wynosi pochodna z f(x) = √x ?
14 wrz 13:04
Adamm: | | 3−2ωπsin(ωt) | |
Vx=x'= |
| |
| | 2√3t+2πcos(ωt) | |
V
y=y'=5+ωcos(ωt)
V
z=z'=2ct
14 wrz 13:13
Krzaku: o kurcze

zupełnie nie rozumiem , wiem jedynie że pochodna z'=2ct a potem jeszcze az= 2c ale
reszty nie rozumiem.
14 wrz 13:30
Jerzy:
| | 1 | |
(√x)' = |
| ... a teraz widzisz swój błąd ? |
| | 2√x | |
14 wrz 13:35
Krzaku: taaaaaak , no tak kłania się wzór z tablic pochodnych
14 wrz 13:36
Krzaku: tutaj f= 3−2π cos , g=ωt ?
14 wrz 13:43
Jerzy:
Tutaj funkcja jest potrójnie złozona. Zewnętrzną jest pierwiastek,a wewnętrzną
złożenie: f = cos i g = wt
h[f(g(x))]
h = √...
f = cos
g = wt
14 wrz 13:45
Krzaku: o kurcze to już zupełnie pokręcone ale no cóż, posiedzę nad tym
14 wrz 14:00
Jerzy:
popatrz: h(x) =
√(sinx)3
Mamy:
h =
√...
f = (..)
3
g = sinx
| | 1 | |
h'(x) = |
| * 3sin2x * cosx |
| | 2√(sinx)3 | |
jasne ?
14 wrz 14:05
Krzaku: tak, teraz już bardziej rozumiem ,
h(x)' * f(x)' * g(x)'
o to chodzi tak ?
14 wrz 14:08
Krzaku: Dziękuje za cierpliwość
14 wrz 14:08
Jerzy:
Dokładnie o to, liczysz pochodne poszczególnych funkcji i mnożysz przez siebie
( zaczynając od najbardziej zewnętrznej funkcji )
14 wrz 14:11
Jerzy:
o 14:05 powinienem napisać:
z(x) = √(sinx)3
i dalej bez zmian.
14 wrz 14:12
Krzaku: Bardzo bardzo dziękuje za pomoc

Jakbym czegoś nie wiedział to dam znać

Dziękuje
14 wrz 14:14