Wyznacz wszystkie wartości parametru m. Dziedziną jest zbior R
Karol12x3: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji jest zbiór liczb
rzeczywistych R.
f(x)= √ (m−1)*x2+2mx+3m−2
14 wrz 09:33
karty do gry :
1o a = b = 0 i c > 0
2o a > 0 i Δ ≤ 0
Odp = 1o ∪ 2o
14 wrz 09:53
Karol12x3: Można prosić z obliczeniem delty?
14 wrz 10:09
Jerzy:
Nie znasz wzoru na Δ ?
14 wrz 10:18
karty do gry : Δ = 4m2 − 4(m−1)(3m − 2) = 4m2 − 12m2 + 8m + 12m − 8 = −8m2 + 20m − 8 =
= −4(2m2 − 5m + 2) = −4(m − 2)(2m −1)
14 wrz 10:20
Karol12x3: Wychodzi mi
Δ=4m2x−12m2+20m−8
i dalej nie wiem co zrobić
14 wrz 10:24
Karol12x3: Ah, nie wiem dlaczego wziałem x do delty, dzięki
14 wrz 10:27