pole powierzchni bocznej stożka
kuuba: Kąt nachylenia stożka do płaszczyzny podstawy ma miarę a.
Objętość stożka jest równa V. Wyznacz pole jego powierzchni bocznej.
Zacząłem
r=lcosa
h=rtga
to h=lsina
i nie wiem jak dalej proszę o pomoc
14 wrz 08:19
14 wrz 08:24
Jerzy:
Poprawka: Pb = πrl
14 wrz 08:26
kuuba: I jak podstawię do wzoru to r jest równe pierw III stopnia
14 wrz 08:32
Jerzy:
A dlaczego nie może bć ?
14 wrz 08:42
kuuba: Tylko, ze dalej otrzymałem dużo pierwiastków III st do drugie potęgi
Dziękuję
14 wrz 09:03