Granica ciągu
amm: Granica ciągu
un=√n+√n−√n−√n
tw. o 3 ciągach
an<un<bn
√n−√n<√n+√n−√n−√n<√n+√n
lim an=∞
lim bn=∞
tw. o różnicy granic
lim un=[∞−∞] co dalej? tak na logikę mi się wydaję, że różnica większej i mniejszej
nieskończoności
wychodzi ∞, natomiast w odp. jest 1
jakaś pomoc?
14 wrz 01:45
Bdziumzde: | | √n+√n+ √n−√n | |
=( √n+√n − √n−√n) |
| = |
| | √n+√n+ √n−√n | |
| | n +√n − n + √n | |
= |
| = |
| | √n+√n+ √n−√n | |
| | 2√n | |
= |
| → 2/2 = 1 |
| | √n+√n+ √n−√n | |
14 wrz 02:15
amm: wyjaśni mi ktoś ostatni człon? a mianowicie:
| 2√n | |
| →2/2=1  |
| √n+√n+√n−√n | |
jak przekształcić mianownik?
14 wrz 13:05
Adamm: tw. o różnicy granic nie stosuje się do ciągów un=an−bn gdzie
an oraz bn→∞ przy n→∞
14 wrz 13:10
Adamm: i nie ma czegoś takiego jak większa/mniejsza nieskończoność przy granicach ciągów
14 wrz 13:11
kochanus_niepospolitus:
a po drugie Twoje szacowanie było nieprawidłowe:
limn−>∞ √n − √n > limn−>∞ √n + √n − √n − √n
14 wrz 13:12
jc: amm, podziel licznik i mianownik przez √n.
Przy okazji, ∞ to żadna granica, niektórzy mówią, że to granica niewłaściwa.
14 wrz 13:16
amm: okok, dzięki ziomeczki

@jc właśnie chodzi o to, że mam problem z rozbiciem tego mianownika przez
√n
14 wrz 13:51
kochanus_niepospolitus:
możesz też zauważyć:
√n +/− √n = √n*√1 +/− (1/√n)
14 wrz 13:57
amm: Własnie o to mi chodziło, bo nie wiedziałem, czy mogę tak robić
dzięki wielkie!
14 wrz 14:00