Zbiór pusty zależnośc
Johny: 1. Wskaż zdania prawdziwe
(a) ∅ ∈ {{a}},
(b) ∅ ⊆ {{a}},
(c) ∅ ∈ P({{a}})
(d) ∅ ⊆ P({{a}}).
a−fałsz
b−prawda
c−prawda/fałsz tego nie wiem , mógłby ktoś wytłumaczyć ? :c
d−prawda
14 wrz 00:53
Adamm: zbiór jest 1−elementowy więc ma 2 podzbiory
P({{a}})={∅, {{a}}}
czyli prawda
reszta w porządku
14 wrz 00:56
Adamm: zresztą
do P(A) należą wszystkie takie zbiory B, że B⊂A
w szczególności dla każdego zbioru mamy ∅⊂A
więc ∅ zawsze należy do zbioru potęgowego
14 wrz 00:57
Johny: Dzięki.. wielkie mam jeszcze jedno dosyć głupie pytanie
jesli .. A = {{a}} i B ={{a}} to B=A
P(A) czyli elementy mojego podzbioru to = {∅, {{a}}}
to znaczy
A⊆B // prawda
A∈B // prawda
P(A) ⊆ B // fałsz ?
P(A) ∈ B // fałsz
?
14 wrz 02:12
Adamm: 1. prawda
2. fałsz
3. fałsz
3. fałsz
14 wrz 10:37
kochanus_niepospolitus:
wybaczcie, bo na 'wstępie do matematyki' spałem, ale czy symbol należenia "∊" nie może być
użyty w przypadku przynależenia zbioru do innego zbioru (nie do rodziny zbiorów).
Dla mnie zapis P(A) ∊ B czy też A ∊ B nie ma sensu.
14 wrz 10:40
Adamm: rodzina zbioru też jest jakimś zbiorem
14 wrz 10:46
Adamm: zbiorów*
14 wrz 10:46
Adamm: A∊P(A)
A jest zbiorem, P(A) jest zbiorem
14 wrz 10:49
Johny: A∈B // dlaczego fałsz ? tego nie jestem w stanie pojąć ..
14 wrz 12:39
Adamm: B składa się tylko z jednego elementu, tym elementem jest {a}
skoro A≠{a} to A∉B
14 wrz 12:43
Johny: hmm.. ale skoro
A = {{a}} ∊ P(A) = {∅,{a}}
to dlaczego
A={{a}} ∊ B={{a}} // fałsz? może jakiś inny przykład
14 wrz 13:15
Adamm: zbiór nie może zawierać samego siebie
14 wrz 13:15
Adamm: P(A)≠{∅, {a}}
ja tak napisałem? ja tak nie napisałem
nie wiem skąd to wziąłeś
14 wrz 13:17