Macierz
o rany julek:
Macierz A 2X2 ma równanie charakterystyczne:
λ2−5λ+3=0
Wiadomo ponadto że:
A−1 = 1 −1
... ...
Na podstawie tych danych porachować wektory własne macierzy A
14 wrz 00:28
Adamm:
|A|=3
| | 2 | | 1 | | 1 | |
|A−1|=b+a= |
| +a= |
| ⇒ a=− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
14 wrz 00:37
Adamm: pomyliłem
poza tym w porządku
14 wrz 00:42
Andriej Zet:
Niech A=a b
c d
λ
2−5λ+3=0 ⇔λ
2−(a+d)λ+detA=0
ad−cb=detA
| | d | | b | |
A−1=1 −1 ⇔ |
| − |
| |
| | detA | | detA | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cx+[d−(λ
1)]y=0 ∧ cx+[d−λ
2]y=0 ∧ y=t
Powinno więc być:
| | √13−1 | | −√13−1 | |
γ1=[( |
| )t , t] ∨ γ2=[( |
| )t , t] |
| | 2 | | 2 | |
14 wrz 01:08
wds: Brawo znów przepisałeś rozwiązanie pod innym nickiem o rany julek vel Andriej Zet
14 wrz 07:49