matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu o wyrazie ogólnym
amm:
Granica ciągu o wyrazie ogólnym
3
u
n
=(1−
)
n
n
3
1
lim (1−
)
n
=lim [(1+(−
))
−
n
5
]
x
=e
x
=
n
−
n
3
dalej
n
−
*x=n ⇒ x=−3
3
czyli granica: e
−3
w odpowiedziach jest e
−
1
3
Ktoś pomoże wskazać błąd?
13 wrz 23:53
Adamm:
e
−3
jest poprawnie
13 wrz 23:55
amm:
dzięki
14 wrz 00:12