Tożsamości
mari0: Sprawdź czy dla kąta ostrego α, równanie jest tożsamością:
b) 1−tg2α
_________ = 1 + 2cos2α
1+tg2α
Probowalem rozpisywac jedynke trygonometryczna na sin2α + cos2α, tangens na sinα/cosα,
sprowadzic do wspolnego mianownika i dodawac jakos ale mi ciagle wynik nie wychodzi... Prosze
o pomoc
13 wrz 22:17
Blee:
1 + tg2x = 1/(cos2x)
Wiec L = cos2x − sin2x
A u Ciebie prawa strona to chyba inaczej powinna wygladac (1−2sin2x) badz (2cos2x −1)
Jezeli wyglada tak jak masz to widac ze nie jest to tozsamosc