funkcja
123123: x−>−∞
oblicz granice
13 wrz 22:16
mat: −2
13 wrz 22:23
123123: Chodzi mi o sposób nie o wynik
13 wrz 22:23
mat: | | √4x2 | |
a jakby było tak? |
| , to łatwiej? |
| | x | |
13 wrz 22:29
mat: | √4x2 | | 2|x| | |
| = |
| =−2 gdy x<0 |
| x | | x | |
spróbuj przeprowadzic podobne rozumowanie
13 wrz 22:31
Mila:
| | √x2*(4+1/x2) | |
limx→−∞ |
| = |
| | x−1 | |
| | |x|*√4+1/x2 | |
=limx→−∞ |
| =−1*2=−2 |
| | x*(1−1/x) | |
|x|=−x dla x<0
13 wrz 22:32
'Leszek: | | | x | √4 +1/x2 | |
lim |
| = − 2 , dla x →− ∞ |
| | x(1−1/x) | |
13 wrz 22:32
123123: nie czaje tu tego z wartością bezwzględną bo skoro coś ujemnego jest w wartości powinno być
dodatnie
13 wrz 22:33
'Leszek: Sprawdz w podreczniku ,: | x | = x , dla x ≥ 0 lub | x | = − x , dla x < 0
13 wrz 22:37
Mila:
|−2|=−(−2)=2
|−3|=−(−3)=3
np.
x=−500
13 wrz 22:49
123123: dzieki
13 wrz 22:54
Mila:
13 wrz 23:08