delta
kasia123: Kiedy mam równanie (m+1)x2+...=0
to czy warunek delta>=0 zawiera także przypadek liniowy?
13 wrz 21:54
Mila:
Nie .
Najlepiej wpisz całe zadanie, aby nie było nieporozumień.
13 wrz 21:55
kasia123: Nie mam zadania konkretnego niestety.
13 wrz 21:57
5-latek: Nie mozesz tak robic z automatu
Bo np bedzie takie polecenie
Wyznacz parametr m dla ktorego rownie postaci (wymyslam
(m+4)x2+5x+6(m+7)=0 ma dwa rozwiazania dodatnie
13 wrz 22:03
5-latek: Tu juz przypadku liniowego nie rozpatrujesz
13 wrz 22:04
kasia123: Wiem, wiem, ale chodzi mi o ten przypadek liniowy, gdy w poleceniu jest np "ma przynajmniej 1
pierwiastek
13 wrz 22:08
Milo: Zauważ, że gdy masz f(x) = ax
2 + bx + c
I przypadek liniowy
f
1(x) = bx + c,
to Δ = b
2 ≥ 0 w ℛ, co by oznaczało (wg. interpretacji z funkcji kwadratowej), że funkcja
zawsze ma przynajmniej 1 miejsce zerowe,
podczas gdy jest to nieprawda np. dla b=0 c=2
Po prostu w zadaniach z parametrem przypadek liniowy zawsze rozpatruj osobno
13 wrz 22:13