witam
zadanie brzmi:
W ostroslupie prawdilowym trojkatnym krawedz boczna nachylona do plaszczyzny podstawy pod
katem 45 stopni a wysokosc bryly jest rowna 4cm. Jaka jest wysokosc podst tego ostroslupa.
45 stopni , wysokosc ostroslupa to 90 stopni wiec trojkat kolorowy to rownoramienny jest
czyli kreski czerwone maja po 4 cm a mam obliczyc wysokosc podst to zostaje mi ta kreska
zielona jak ja obliczyc?
| 2 | ||
|BC| = | |AB| ⇒ |AB| = ... | |
| 3 |
Rzut wierzchołka ostrosłupa to środek podstawy (środek Δ równobocznego)
|AO|=4cm α−30 st. Wysokość podstawy |AE|=|AO|+|OE| ale |OE|=|OD|
|AE|=|AO|+|OD| |OD|=sin 30st.*|AO|
|AE|=|AO|+1/2*|AO|=3/2*|AO||
| 2 | ||
Tak jest, R = | h | |
| 3 |