zadanka
Metis: Przy pomocy tw. Gaussa oblicz strumień pola F = [x
3,y
3,z
3] przepływający przez obszar
zamknięty powierzchniami z =
√ x2 + y2 , z = 3
Potrzebuję pomocy
13 wrz 20:54
Adamm: dobrze przepisałeś treść?
13 wrz 20:58
Metis: Jasne, F = [x
3,y
3,z
2], mój błąd
13 wrz 21:00
Adamm: ten strumień nie ma przypadkiem być po powierzchniach z=√x2+y2 oraz z=3 ?
i czy po zewnętrznej, czy wewnętrznej stronie
13 wrz 21:03
Metis: W zad. mam przez ale to może być błąd.
13 wrz 21:04
Adamm: dobra, nieważne
x=rcosθ
y=rsinθ
div. F = 3(x2+y2+z2)=3(r2+z2)
∫02π ∫03 ∫r33r(r2+z2) dz dr dθ = ...
13 wrz 21:07
Metis: Dzięki

całkę już sobie policzę.
Mam jeszcze kilka , pomozesz mi?
13 wrz 21:13
Adamm: oczywiście
13 wrz 21:14
Metis: Obl. masę pierścienia wyciętego z paraboloidy z = x2 + y2 przez płaszczyzny z = 1; z = 4 o
gest. pow. δ = z
13 wrz 21:15
Metis: Dzięki
13 wrz 21:15
Adamm:

x=rcosθ
y=rsinθ
δ=r
2
r∊<1;2>, θ∊<0;2π>
∫∫
Dz
√x'2+y'2+1dA = ∫
02π ∫
12 r*r
2*
√4r2+1 dr dθ = ...
13 wrz 21:19
Adamm: nie wiem czemu ale napisałem tam
√x'2+y'2+1
powinno być
√zx2+zy2+1
13 wrz 21:20
Metis: Ok

Przy pomocy tw. Greena obliczyć:
∮ xydx + x
2dy
¬
gdzie ¬ jest brzegiem obszaru ogr. krzywymi x = y
2, x = 4
13 wrz 21:26
Adamm:

y
2≤x≤4, −2≤y≤2
całka = ∫
−22 ∫
y24 x dx dy = ...
13 wrz 21:30
Adamm: | | d(x2) | | d(xy) | |
x w całce bo |
| − |
| =2x−x=x |
| | dx | | dy | |
13 wrz 21:31
Metis: Jasne

Oblicz długość spirali log. o gęstości danej parametrycznie:
¬ = {[e
−t cost; e
−t sint; e
−t]; t ∊ <0, π/2 > }
13 wrz 21:35
Adamm: gęstości?
13 wrz 21:37
Metis: Dokładnie.
13 wrz 21:37
Adamm: rozumiem że trzeba obliczyć długość tej spirali, ale treść jakaś dziwna...
13 wrz 21:39
13 wrz 21:40
Adamm: eh, nieważne
v=[e−tcost; e−tsint; e−t]
v'=[−e−t(sint+cost);e−t(cost−sint);−e−t]
|v'|=e−2t√3
L=∫0π/2 √3e−2t dt = ...
13 wrz 21:44
13 wrz 21:53
Adamm: v=[cost+tsint; sint+tcost]
v'=[tcost; 2cost−tsint]
|v'|=√4cos2t−4tsintcost+t2
∫0π (1+4tsintcost+t2)√4cos2t−4tsintcost+t2 dt = ...
13 wrz 22:01
13 wrz 22:04
Adamm: wychodzi ten wzór z tw. Green'a
v=[2cost+cos2t; 2sint+sin2t]
v'=[−2sint−2sin2t; 2cost+2cos2t]
|v'|=√8+8sintsin2t+8costcos2t
V=∫02π (2cost+cos2t)√8+8sintsin2t+8costcos2t dt = ...
13 wrz 22:08
Adamm: ja się tylko zastanawiam jak ty te całki policzysz
13 wrz 22:13
13 wrz 22:14
Metis: Będę musiał
13 wrz 22:17
Adamm: x=2cosθ, y=2sinθ
θ∊<0; 2π>
| | 4cosθ−2sinθ−3 | |
v=[2cosθ; 2sinθ; |
| ] |
| | 2 | |
| | −4sinθ−2sinθ−3 | |
v'=[−2sinθ; 2cosθ; |
| ] |
| | 2 | |
|v'|=
√16+(4sinθ+2sinθ+3)2/2
P= ∫
02π cosθ
√16+(4sinθ+2sinθ+3)2 dθ = ...
13 wrz 22:21
Metis: Dużo liczenia
13 wrz 22:22
Adamm: w v', we współrzędnej z
|v'|=
√16+(4sinθ+2cosθ)2/2
P= ∫
02π 2cosθ
√4+(2sinθ+cosθ)2 dθ = ...
13 wrz 22:23
13 wrz 22:26
Adamm: x=rcosθ, y=rsinθ
0≤r≤sinθ, 6−rcosθ≤z≤18−rcosθ, 0≤θ≤π
| | rcosθ | |
∫0π ∫0sinθ ∫6−rcosθ18−rcosθ |
| dz dr dθ = ... |
| | z | |
13 wrz 22:31
13 wrz 22:35
Adamm: zapomniałem o jakobianie z roztargnienia
dopisz go sobie
13 wrz 22:36
Adamm: (x
2+y
2)
2+(x
2+y
2)−2=0
x
2+y
2=1
x=rcosθ, y=rsinθ
| | 2 | |
r∊<0;1>, θ∊<0;2π>, z∊<r2; |
| > |
| | 1+r2 | |
∫
02π ∫
01 ∫
r22/(1+r2) r dz dr dθ
13 wrz 22:39
13 wrz 22:55
Adamm: 1.
r(t)=[cos3t; sin3t]
r'(t)=[−3cos2t*sint; 3sin2t*cost]
F(r(t))=[−2cos3t; 2sin3t]
∫0π/2 F(r(t))•r'(t) dt = ∫0π/2 6cos5t*sint+6sin5t*cost dt = ...
2.
ru=[2u; 0; v]
rv=[0; 2v; u]
|ruxrv|=√4v4+4u4+16u2v2
P=∫01 ∫v1 |ruxrv| du dv
3.
div. F = 3
x=rcosθ, y=rsinθ
r∊<0;2>, θ∊<0;2π>
∫∫∫V 3 dxdydz = ∫02π ∫02 ∫−11 3r dz dr dθ
13 wrz 23:26
Metis: Dzięki wielkie!
13 wrz 23:30
Adamm: 23:26
przykład drugi
pamiętam że próbowałem rozwiązać już wcześniej
nawet wolfram podaje przybliżony wynik
13 wrz 23:32
Metis: Dziękuję jeszcze raz

Jak czegoś nie będę wiedział to będę pisał.
14 wrz 00:04