równoległobok, stosunek
księżyc: W równoległoboku stosunek jego wysokości jest równy 5:7, a stosunek miar kątów wewnętrznych
1:2. Oblicz długości boków i wysokości tego równoległoboku, wiedząc że jego obwód jest równy
96√3.
13 wrz 20:13
Eta:

α+2α=180
o ⇒ α=60
o
a=21x/sin60
o , b=15x/sin60
o
..............................................
a= 14
√3x , b=10
√3x ,
L=2a+2b =96
√3 ⇒48
√3x=96
√3 ⇒ x=2
to h
a=15x=30 , h
b=21x=42
=====================
a=28
√3 , b=20
√3
================
13 wrz 21:19
5-latek: Dobry wieczor

Wytlumacz prosze dlaczego przyjelas stosunek 15x/21x zamiast 5x/7x ?
13 wrz 21:24
5-latek:
13 wrz 21:31
Eta:
Witam

Po to bo.... nie lubię ułamków

( wolę całości
13 wrz 21:40
5-latek: dziekuje

.Zaraz sobie to przelicze
13 wrz 21:40