przekształcenia wykresu
kasia123: Funkcja f, określona na przedziale <−6,6>, dana jest wzorem:
f(x) = 4 dla x należących <−6,−3>
f(x) = 1−x dla x. (−3,3)
f(x) = x−5 dla x <3,6>
Naszkicuj wykres funkcji h(x)=f(1−x) i określ jej dziedzinę.
No to odbijam to, co po lewej na prawą i odwrotnie, przesuwam o 1 w lewo, dziedzina <−7,5>
Jednak autorzy podręcznika przesuwają o 1 w prawo, dziedzina <−5,7> ... dlaczego?
13 wrz 20:00
mat: skoro f ma sens dla x∊<−6,6> to h(x)=f(1−x) ma sens gdy 1−x∊<−6,6>
czyli −6≤1−x≤6 czyli x≤7 oraz x≥−5 więc dziedzina h, to <−5,7>
13 wrz 20:03
kasia123: Czyli najpierw musiałabym przesunac wykres, a dopiero wtedy odbić... tylko jak rozpoznawać tę
kolejność?
13 wrz 20:12
Adamm: 1. odbijasz
2. przesuwasz o 1 w prawo
13 wrz 20:15
kasia123: Dlaczego w prawo?
13 wrz 20:18
Adamm: jak odbijasz to otrzymujesz f(−x)
jak przesuwasz w prawo to otrzymujesz f(−(x−1))=f(1−x)
13 wrz 20:20
kasia123: A f(1−x) nie równa się f(−x+1) ?
13 wrz 20:24
Adamm: tak
jeśli najpierw przesuniesz w lewo to otrzymasz
f(x+1)
i po odbiciu
f(−x+1)
czyli tutaj w odwrotnej kolejności
13 wrz 20:25
kasia123: a wydaje się, że jakbym najpierw odbiła f(−x), a potem przesunęła o 1 lewo f(−x+1), wyszłoby to
samo... bardzo ciężko rozpoznać mi kolejność. Jest na to jakis sposob? Bo cwicze to dlugo, a
dalej zdarzają się błędy...:(
13 wrz 20:29
Adamm: nie zmieniaj tego co jest w środku f, tylko zmieniaj sam x
f(−x) i po przesunięciu f(−(x+1))=f(−x−1)
13 wrz 20:30
kasia123: 1)czyli muszę mieć sam czyściutki x bez zadnego nawet minusa?
2)a gdybym miała f(2x+3) to mogę najpierw narysować f(2x), a potem 3 w lewo? Czy muszę zrobić
f(2(x+3/2)? czy jednak uważać tylko na minusy?
13 wrz 20:40
kasia123: A jeśli miałabym funkcję f(x) = −x +1 to czy wtedy też mam się kierować tymi zasadami ? Czy
mogę najpierw odbić, a potem 1 w lewo?
13 wrz 20:41
Adamm: 1) precyzuj
2) obojętnie
13 wrz 20:43
kasia123: Gdybym Cię znała to kupiłabym Ci mega dużą czekoladę! Bardzo mi pomagasz.
13 wrz 20:43
kasia123: Chodzi mi o to, czy muszę tak kombinować z tymi nawiasami tylko wtedy, gdy mam minus przy x
13 wrz 20:45
Adamm: nie ważne jaką funkcję byś miała, gdybyś chciała otrzymać f(1−x), nie mogłabyś odbić
i przesunąć o 1 w lewo, bo tego po prostu nie otrzymasz
chyba że w szczególnym przypadku, kiedy
f(−x−1)=f(−x+1) (tutaj to nie jest spełnione)
13 wrz 20:45
Adamm: zawsze lepiej jest sprawdzić co na koniec otrzymasz by uniknąć pomyłki
po prostu rób jak uważasz, sprawdź, i jak nie wyjdzie to kombinuj
13 wrz 20:46
kasia123: dziękuję
13 wrz 20:56